Vyhodnocení sezóny 2022

17.01.2023

Úspěšná sezóna 2022 v Jachtařském klubu Kroměříž

V uplynulém roce jsme v Jachtařském klubu v Kroměříži, oddílu Lodních Sportů Kroměříž z.s. pokračovali v úspěšné práci s mládeží a navázali na rozvoj z minulých let. Podařilo se nám rozšířit základnu mládeže a posunout stávající svěřence v jejich závodní výkonnosti. V sezóně 2022 se zúčastnilo tuzemských a zahraničních závodů 14 jachtařů, z nichž bylo 10 mládežníků a 4 dospělí. Další mladí jachtaři se začali s jachtingem teprve seznamovat, osvojili si základní techniku vedení lodě a naučili se základní pravidla plachtění.

Uplynulá sezóna 2022 započala již o Velikonocích, kdy se nejúspěšnější závodníci zúčastnili soustředění a závodů ve Slovinsku na lodích ve třídách Optimist a ILCA 4, což bylo skvělým základem pro úspěšný vstup do jachtařské sezóny.

Nově jsme zavedli zimní přípravu a pravidelně jsme se scházeli v kroměřížské tělocvičně v bývalé škole Palackého, kde naši svěřenci ladili fyzickou zdatnost. Od března do listopadu probíhaly na kroměřížském "Bagráku" pravidelné tréninky pod vedením klubových trenérů, kde se závodníci svědomitě připravovali a snažili se vylepšit závodní techniku a taktiku. Dále se jachtaři zúčastnili zahraničních a tuzemských soustředění pod vedením klubových, svazových, ale i zahraničních trenérů na vodních plochách v Kroměříži, v Brně, Velkém Dářku, Izole ve Slovinsku a jezeru Garda v itálii.

Stejně jako v uplynulých letech klub pořádal 3 domácí závody, kde jsme se těšili z hojné účasti přespolních závodníků. Závody se nesly jako vždy v přátelském duchu, s cílem uspořádat co nejkvalitnější závody, které nám podmínky v areálu Na Hrázi v Kroměříži dovolují. Jarního závodu s tradičním názvem "Mistrovství Valašskoslovácka na Hané", v termínu 30.4. - 1.5. se zúčastnilo 29 závodníků v lodní třídě Optimist. Letního závodu "O hanáckó klobáso" konaného 30.-31.7., se zúčastnilo 13 závodníků v lodní třídě Optimist a 3 závodníci v lodní třídě ILCA 4. V závěru sezóny 15.- 6.10. proběhl závod "Pohár Kroměříže", kterého se zúčastnilo 20 závodníků v lodní třídě Optimist a 5 závodníků v lodní třídě ILCA 4. Větrné podmínky nebyly vždy pro náš sport ideální, ale můžeme konstatovat, že se nám podařilo ve všech termínech odjet více než minimální počet rozjížděk pro platnost jednotlivých závodů. Věříme, že se návštěvníkům u nás líbilo a v sezóně 2023 se budeme těšit ještě z hojnější účasti.

Jachetní klub nepořádal jen závody a tréninky, ale také již tradiční soustředění pro začínající a pokročilé jachtaře JACHTAŘINKA za účasti 14 "Optimistů". V průběhu akce nám počasí velmi přálo a mohli jsme strávit více času na vodě. Mimo zlepšování jachtařských dovedností měly děti připravený bohatý program soutěží a her nebo cyklo výlet na pumptrack do Kvasic.

Jsme rádi, že se nám práce s mládeží daří a můžeme se pochlubit úspěchy našich jachtařů. Jeremiáš Přikryl se v sezóně 2022 nominoval na Mistrovství světa v tureckém Bodrumu a zaznamenal zde historicky nejlepší výsledek České republiky v lodní třídě Optimist. Závod dokončil na 41. místě z 276 nominovaných závodníků. Dále obsadil 3. místo Kvalifikační regaty Optimist v Sondenborgu v Dánsku, 11. místo v Poháru Dziwnowa Optimist v Polsku, 40. místo na Mistrovství Maďarska Optimist na Balatonu, 5. místo Europa Cupu ILCA4 na Nechranicích a 6. místo na MČR ILCA4 na Nechranicích, jako člen Sportovního střediska mládeže Českého svazu jachtingu. Svými výsledky dosáhl na nominaci Jachtaře roku 2022, což je mimořádný úspěch. Naši závodníci byli také úspěšní na Mistrovství České republiky v lodní třídě ILCA 4, kde se Jan Zahornacký umístil celkově na 5. místě a zároveň se stal Mistrem České republiky v kategorii do 16 let na Nechranicích. Jeremiáš Přikryl, který letos přecházel z lodní třídy Optimist na lodní třídu ILCA 4 se umístil celkově na 6. místě a stal se vícemistrem v kategorii do 16 let.

Dále pak byli naši závodníci úspěšní v seriálu republikových a regionálních pohárů. V lodní třídě Optimist se v republikovém poháru umístil Jeremiáš Přikryl celkově na 4. místě a v kategorii starších žáků na 3. místě. V regionálním poháru Morava se pak Daniel Mikula umístil celkově na 3. místě a v kategorii starších žáků na 2. místě. V lodní třídě ILCA 4 jsme byli úspěšní zejména v regionálním poháru, kde se stal Teo Zajíček vítězem a Jan Zahornacký se umístil na 2. místě. Mimo tyto úspěchy naši závodníci zaznamenali i další dílčí úspěchy v jednotlivých závodech na nižších úrovních. Odvezli si nejen pěkné ceny, poháry či medaile, ale také cenné zkušenosti a zážitky kolem vody.

Jachetní klub Kroměříž se v sezóně 2022 umístil na úctyhodném 9. místě z celkového počtu 57 registrovaných klubů Českého svazu jachtingu pracujících s mládeží, se 149 starty a 443 338 body. Jedná se o jeden z nejlepších výsledků klubu a vděčíme za to zejména našim závodníkům, trenérům, podporujícím rodičům a organizacím přispívajícím sportovním klubům na jejich činnost za podpory Zlínského kraje, Města Kroměříž, Národní sportovní agentury a Českému svazu jachtingu.

Michal Daněk, trenér

Jachetní klub Kroměříž, Na Hrázi 4088/2C, 767 01 Kroměříž, +420 722 534 811
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky